fbpx

Δελτίο Τρύγου 2020

 

Το 2020 θα είναι σίγουρα μια χρονιά που θα θυμόμαστε οι οινοποιοί για πολλά χρόνια! Από τη μία η αβεβαιότητα στην εποχή της επιδημίας, η προσπάθεια να στηριχθούν όλοι οι συνεργάτες μας, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση της κρίσης στην εστίαση, και από την άλλη, το σθένος και ο αγώνας στο αμπέλι για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα στην επόμενη σοδειά.

Θεόδωρος Γερμάνης – Οινοποιός

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε για την Θεσσαλονίκη με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς την περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, ικανές να ξεδιψάσουν τα ταλαιπωρημένα, από την περσινή μακρά περίοδο ανομβρίας, φυτά, αλλά και να γεμίσουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, δημιουργώντας τα απαιτούμενα αποθέματα για την επόμενη χρονιά. Η άνοιξη ξεκίνησε με πολύ καλές θερμοκρασίες, ενώ η έκπτυξη των οφθαλμών ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου και κράτησε μέχρι τα μέσα Απριλίου. Οι τακτές βροχοπτώσεις ανά διαστήματα 2 -3 εβδομάδων βοήθησαν στην ομαλή ανάπτυξη των φυτών. Η ανθοφορία ξεκίνησε τέλος Μαίου με αρχές Ιουνίου και εξελίχθηκε με εξαιρετικά ήπιες θερμοκρασίες. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι χαλαζοπτώσεις στο τέλος Ιουνίου δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στην περιοχή μας, με ζημιές και προβλήματα στην φυτοπροστασία, ωστόσο στην περιοχή του Μονοπήγαδου είχαμε πολύ πιο ήπια φαινόμενα, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να κάνουμε περισσότερες παρεμβάσεις βιολογικής φυτοπροστασίας με θειάφι και χαλκό. Ακολούθησε μια ήπια ξηροθερμική περίοδος ωρίμανσης Ιουλίου – Αυγούστου, με μέση θερμοκρασία τους 29 βαθμούς κελσίου την ημέρα και τους 19 βαθμούς κελσίου το βράδυ.

Δρ. Γεώργιος Γερμάνης – Επιστημονικός Σύμβουλος/Γεωπόνος-Οινολόγος

Έναρξη τρύγου στις 20 Αυγούστου με την αρωματική Μαλαγουζιά, με πολύ καλή οξύτητα και φρέσκο αρωματικό χαρακτήρα. Τέλος Αυγούστου για το Syrah, το Μαυροτράγανο και το Ξινόμαυρο για την ερυθρή «αιώρα» και το «Moschopolis 8» ροζέ. Μέσα Σεπτεμβρίου τρυγήσαμε το υπόλοιπο Syrah και το Μαυροτράγανο για το Moschopolis 18. Σειρά είχαν τα Ασύρτικα, που φέτος κατάφεραν  να μας δώσουν καταπληκτικές οξύτητες σε συνδυασμό με υψηλό  βαθμό ωρίμανσης. Τέλος, στα τέλη Σεπτεμβρίου τρυγήσαμε το Pinot Noir, που, παρόλο που επλήγη από το χαλάζι, κατάφερε να δώσει ένα σπάνιας ποιότητας σταφύλι με οξύτητα, χρωματική ένταση και αξιοθαύμαστη φαινολική ωριμότητα.

Δημήτρης Παραλίδης – Οινοποιός