Αιώρα ήταν η αρχαία ελληνική γιορτή αφιερωμένη στον Θεό Διόνυσο και στον εορτασμό της αποκάλυψης του ετήσιου κρασιού. Ήταν μέρος της τριήμερης εορτής των Ανθεστηρίων, όπου με τελετουργικό τρόπο, την πρώτη ημέρα οι χωρικοί άνοιγαν τους πίθους που περιείχαν το κρασί της χρονιάς και γίνονταν οι πρώτες δοκιμές. Τη δεύτερη μέρα γέμιζαν τους αμφορείς και λάμβανε μέρος η γιορτή της αιώρας, όπου, εν μέσω κρασοκατάνοιξης και πλούσιων δείπνων, νεαρές κοπέλες τραγουδούσαν πάνω σε κούνιες, οι οποίες στερεώνονταν σε κλαδιά δέντρων.
Αποτελείται από ένα μπλεντ τριών διάσημων ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού. Το Ασύρτικο της Σαντορίνης και των νησιών του Αιγαίου (40%), το Ξινόμαυρο της Βόρειας Ελλάδας (20%) και την γηγενή αρωματική ποικιλία Μαλαγουζιά (40%). Έχουμε εφαρμόσει οινοποίηση Sur Lie, όπου το κρασί έμεινε για περίπου 4 μήνες μαζί με τις λεπτές οινολάσπες, ενώ η Μαλαγουζιά ακολουθεί φυσική οινοποίηση σε αμφορείς. Το κρασί ζυμώνει με αυθόρμητες γηγενείς ζύμες από το αμπέλι, ενώ δεν εφαρμόζεται φιλτράρισμα, για να διατηρηθούν όλα του τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αλκοολικός τίτλος 12-13%.
Μύτη γεμάτη φρεσκάδα, με αρώματα αχλαδιού, ροδάκινου, λεμονιού, lime, λευκά άνθη εσπεριδοειδών, αλλά και πράσινο αμύγδαλο. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, δροσιστική οξύτητα και αρωματική ένταση από ροδάκινο, λεμόνι, αχλάδι, κίτρο, lime και γκρέιπφρουτ. Ενώ εμφανίζει και τη διακριτική ορυκτότητα που χαρακτηρίζει κυρίως το Ασύρτικο.
Αιώρα ήταν η αρχαία ελληνική γιορτή αφιερωμένη στον Θεό Διόνυσο και στον εορτασμό της αποκάλυψης του ετήσιου κρασιού. Ήταν μέρος της τριήμερης εορτής των Ανθεστηρίων, όπου με τελετουργικό τρόπο, την πρώτη ημέρα οι χωρικοί άνοιγαν τους πίθους που περιείχαν το κρασί της χρονιάς και γίνονταν οι πρώτες δοκιμές. Τη δεύτερη μέρα γέμιζαν τους αμφορείς και λάμβανε μέρος η γιορτή της αιώρας, όπου, εν μέσω κρασοκατάνοιξης και πλούσιων δείπνων, νεαρές κοπέλες τραγουδούσαν πάνω σε κούνιες, οι οποίες στερεώνονταν σε κλαδιά δέντρων.
Αποτελείται από ένα μπλεντ τριών διάσημων ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού. Το Ασύρτικο της Σαντορίνης και των νησιών του Αιγαίου (40%), το Ξινόμαυρο της Βόρειας Ελλάδας (20%) και την γηγενή αρωματική ποικιλία Μαλαγουζιά (40%). Έχουμε εφαρμόσει οινοποίηση Sur Lie, όπου το κρασί έμεινε για περίπου 4 μήνες μαζί με τις λεπτές οινολάσπες, ενώ η Μαλαγουζιά ακολουθεί φυσική οινοποίηση σε αμφορείς. Το κρασί ζυμώνει με αυθόρμητες γηγενείς ζύμες από το αμπέλι, ενώ δεν εφαρμόζεται φιλτράρισμα, για να διατηρηθούν όλα του τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αλκοολικός τίτλος 12-13%.
Μύτη γεμάτη φρεσκάδα, με αρώματα αχλαδιού, ροδάκινου, λεμονιού, lime, λευκά άνθη εσπεριδοειδών, αλλά και πράσινο αμύγδαλο. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, δροσιστική οξύτητα και αρωματική ένταση από ροδάκινο, λεμόνι, αχλάδι, κίτρο, lime και γκρέιπφρουτ. Ενώ εμφανίζει και τη διακριτική ορυκτότητα που χαρακτηρίζει κυρίως το Ασύρτικο.
Βιολογική αναγεννητική καλλιέργεια. Αμμοπηλώδες έδαφος με σημαντική ποσότητα ασβεστόλιθου στα βαθύτερα στρώματά του. Αυτό δίνει στο κρασί τη χαρακτηριστική οξύτητά του και τις ορυκτές νότες. Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 230 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Η θαλασσινή αύρα είναι πολύ δροσιστική τις καλοκαιρινές νύχτες, ενώ η αλμυρότητα που μεταφέρει ο αέρας ανιχνεύεται εύκολα στον χαρακτήρα του κρασιού.
Εφαρμόζεται πρωτοποριακό σύστημα στήριξης με τα σταφύλια να κρέμονται σε ύψος 1,8μ για να βρίσκονται πάντα στη σκιά του φυλλώματος και να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος αερισμός. Το κλάδεμα γίνεται με διπλή αμολητή και γίνονται μικρές επεμβάσεις όπου και όταν χρειάζεται. Επίσης, συνήθως γίνεται πράσινος τρύγος (κόψιμο περιττών τσαμπιών από νωρίς για μειωμένη και ποιοτικότερη παραγωγή), ενώ σπάνια φτάνουμε σε στρεμματικές αποδόσεις της τάξης των 1000 κιλών ανά στρέμμα. Ένας μέσος όρος είναι τα 700-850 κιλά ανά στρέμμα.
Επίσης οι περισσότερες εργασίες γίνονται χειρωνακτικά, ενώ κοπάδι προβάτων επισκέπτεται συχνά τον αμπελώνα για βόσκηση και φυσική λίπανση.
Ψάρια και Θαλασσινά: Συνοδεύει άριστα πιάτα ψαρικών. Ψητές γαρίδες ή ριζότο γαρίδας με κάρυ, σεβίτσε ψαριού ημέρας ή γαρίδας, sashimi
Πουλερικά, τυριά, σαλάτες: Πλούσιες σαλάτες με φρέσκα φρούτα , ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες, φιλέτο κοτόπουλο, ποικιλίες τυριών και πικάντικη Ασιατική κουζίνα.
https://www.matchingfoodandwine.com/news/match_of_the_week/-salad-caprese-and-malagousia/
Vegeterian: Πλούσιες σαλάτες με καλαμπόκι, μανητάρια, ψητό πεκάν, ζυμαρικά με κολοκυθάκι και λεμόνι.
https://www.runningtothekitchen.com/butternut-squash-porcini-mushroom-risotto/