Αιώρα ήταν η αρχαία ελληνική γιορτή αφιερωμένη στον Θεό Διόνυσο και στον εορτασμό της αποκάλυψης του ετήσιου κρασιού.  Ήταν μέρος της τριήμερης εορτής των Ανθεστηρίων, όπου με τελετουργικό τρόπο, την πρώτη ημέρα οι χωρικοί άνοιγαν τους πίθους που περιείχαν το κρασί της χρονιάς και γίνονταν οι πρώτες δοκιμές. Τη δεύτερη μέρα γέμιζαν τους αμφορείς και λάμβανε μέρος η γιορτή της αιώρας, όπου, εν μέσω κρασοκατάνοιξης και πλούσιων δείπνων, νεαρές κοπέλες τραγουδούσαν πάνω σε κούνιες, οι οποίες στερεώνονταν σε κλαδιά δέντρων.

Το λευκό κρασί Aiόra Malagousia Amphora είναι ένα κρασί ήπιας φυσικής οινοποίησης. Χειρονακτικός τρύγος, και οινοποίηση χωρίς την χρήση τεχνολογικού εξοπλισμου με το κρασί να ζυμώνει σε πήλινους αμφορείς μαζί με τα στέμφυλα για μερικές εβδομάδες. Αυθόρμητη ζύμωση και ωρίμανση στους αμφορείς για περίπου 5 μήνες. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και χωρίς την προσθήκη θειωδών ή άλλων χημικών πρόσθετων.

Μύτη γεμάτη φρεσκάδα με αρώματα αχλαδι, κυδώνι, λεμόνι και lime. Επίσης ανθικά αρώματα λεμονανθών και βοτανικές νότες βασιλικού και θυμαριού. Στο στόμα παρουσιάζει μέτριο σώμα με δροσιστική οξύτητα και εκρηκτική γεύση από κυδώνι, λεμόνι, αχλάδι, κίτρο lime και grapefruit.

Αλκοολικός τίτλος 12.5-13.5%.

EN
Πίσω στη λίστα κρασιών
Aiora Amphora Σειρά Κρασιών

Αιώρα Μαλαγουζιά Αμφορέας

Αιώρα ήταν η αρχαία ελληνική γιορτή αφιερωμένη στον Θεό Διόνυσο και στον εορτασμό της αποκάλυψης του ετήσιου κρασιού.  Ήταν μέρος της τριήμερης εορτής των Ανθεστηρίων, όπου με τελετουργικό τρόπο, την πρώτη ημέρα οι χωρικοί άνοιγαν τους πίθους που περιείχαν το κρασί της χρονιάς και γίνονταν οι πρώτες δοκιμές. Τη δεύτερη μέρα γέμιζαν τους αμφορείς και λάμβανε μέρος η γιορτή της αιώρας, όπου, εν μέσω κρασοκατάνοιξης και πλούσιων δείπνων, νεαρές κοπέλες τραγουδούσαν πάνω σε κούνιες, οι οποίες στερεώνονταν σε κλαδιά δέντρων.

Το λευκό κρασί Aiόra Malagousia Amphora είναι ένα κρασί ήπιας φυσικής οινοποίησης. Χειρονακτικός τρύγος, και οινοποίηση χωρίς την χρήση τεχνολογικού εξοπλισμου με το κρασί να ζυμώνει σε πήλινους αμφορείς μαζί με τα στέμφυλα για μερικές εβδομάδες. Αυθόρμητη ζύμωση και ωρίμανση στους αμφορείς για περίπου 5 μήνες. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και χωρίς την προσθήκη θειωδών ή άλλων χημικών πρόσθετων.

Μύτη γεμάτη φρεσκάδα με αρώματα αχλαδι, κυδώνι, λεμόνι και lime. Επίσης ανθικά αρώματα λεμονανθών και βοτανικές νότες βασιλικού και θυμαριού. Στο στόμα παρουσιάζει μέτριο σώμα με δροσιστική οξύτητα και εκρηκτική γεύση από κυδώνι, λεμόνι, αχλάδι, κίτρο lime και grapefruit.

Αλκοολικός τίτλος 12.5-13.5%.

Αναλυτικές Πληροφορίες

ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Ασύρτικο
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Οινοποίηση και ωρίμαση σε αμφορείς. Παραμονή με τα στέμφυλα για 3 εβδομάδες
ΖΥΜΩΣΗ
Γηγενείς άγριες ζύμες
ALCOHOL
12,5%
ΩΡΙΜΑΣΗ
Ωρίμαση σε πήλινους αμφορείς για 5 μήνες
ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ
Αφιλτράριστο
BTL_NO
2,000
Βιολογική αναγεννητική καλλιέργεια. Σχιστόλιθος και ασβεστόλιθος σε υψόμετρο 500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

 

Βιολογική αναγεννητική καλλιέργεια. Μη αρδευόμενος αμπελώνας με ασβεστολιθικά εδάφη και σχιστόλιθο, σε παράκτια περιοχή με νότιο προσανατολισμό και μέγιστη έκθεση στον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο. Εφαρμόζεται βιολογική καλλιέργεια ενώ, χρησιμοποιείται ένα καινοτόμο σύστημα στήριξης αμπέλου, όπου τα σταφύλια κρέμονται από ύψος 1,8 μέτρων πάνω από το έδαφος και κάτω από το μόνιμο κάλυμμα του φυλλώματος, με μέγιστο αερισμό. Το κλάδεμα γίνεται με διπλό χαλαρό κορδόνι και γίνονται μικρές παρεμβάσεις, όταν χρειάζεται, για να έχουν την απαιτούμενη απόδοση 500 κιλών ανά στρέμμα.

Εφαρμόζεται πρωτοποριακό σύστημα στήριξης με τα σταφύλια να κρέμονται σε ύψος 1,8μ για να βρίσκονται πάντα στη σκιά του φυλλώματος και να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος αερισμός. Το κλάδεμα γίνεται με διπλή αμολητή και γίνονται μικρές επεμβάσεις όπου και όταν χρειάζεται. Επίσης, συνήθως γίνεται πράσινος τρύγος (κόψιμο περιττών τσαμπιών από νωρίς για μειωμένη και ποιοτικότερη παραγωγή), ενώ σπάνια φτάνουμε σε στρεμματικές αποδόσεις της τάξης των 700 κιλών ανά στρέμμα. Ένας μέσος όρος είναι τα 500-550 κιλά ανά στρέμμα.

Επίσης οι περισσότερες εργασίες γίνονται χειρωνακτικά, ενώ κοπάδι προβάτων επισκέπτεται συχνά τον αμπελώνα για βόσκηση και φυσική λίπανση.

 

ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΦΑΓΗΤΟΥ

Συνοδεύει άριστα πιάτα λιπαρών ψαρικών (αστακός, καραβίδες, μεγάλα ψάρια όπως ροφός, σολομός ή χέλι). Μπορείτε να το δοκιμάσετε και με πουλερικά και άσπρες σάλτσες. Επίσης θα κάνει την έκπληξη αν συνδυαστεί με λαδερά όπως μπάμιες ή φασολάκια, ενώ και παραδοσιακά μεσογειακά πιάτα, όπως λαχανικά στον φούρνο ή και ο μουσακάς βρίσκονται στην εμβέλειά του.

https://www.matchingfoodandwine.com/news/match_of_the_week/-salad-caprese-and-malagousia/