Αποτελείται από δύο από τις πιο διάσημες ελληνικές ποικιλίες. Το Ασύρτικο (90%) των νησιών του Αιγαίου και το Ξινόμαυρο (10%), το διάσημο σταφύλι της Βόρειας Ελλαδας. Το κρασί, αφού ζυμώσει με τις αυθόρμητες γηγενείς ζύμες από το αμπέλι, αποζυμώνει και ωριμάζει για 6 μήνες σε καινούργια και δεύτερης χρήσης γαλλλικά δρύινα βαρέλια μαζί με τις λεπτές οινολάσπες. Στο τέλος εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, για να διατηρήσει όλα του τα χαρακτηριστικά.
Στη μύτη, υψηλής έντασης αρώματα κίτρου, πεπονιού και αχλαδιού, και αρώματα λεμονανθού. Μέλι και καπνός στο παρασκήνιο εκφράζουν το πολύ διακριτικό βαρέλι. Μετά τον πρώτο χρόνο παλαίωσης, εμφανίζονται ιδιαίτερα βενζοϊκά αρώματα και ορυκτότητα. Η παραμονή στα βαρέλια μαζί με τις λεπτές οινολάσπες το κάνουν γεμάτο και λιπαρό. Ευχαριστά ξηρό με δροσιστική οξύτητα, με τα λευκοσαρκα φρούτα, όπως το πεπόνι το ροδάκινο και το αχλάδι να ξεχωρίζουν ακολουθούμενα από το κίτρο. Η πολύ μακριά επίγευση αφήνει φρουτένια αίσθηση στο στόμα που διαρκεί.
Αλκοολικός τίτλος 13.5-14%.
Αποτελείται από δύο από τις πιο διάσημες ελληνικές ποικιλίες. Το Ασύρτικο (90%) των νησιών του Αιγαίου και το Ξινόμαυρο (10%), το διάσημο σταφύλι της Βόρειας Ελλαδας. Το κρασί, αφού ζυμώσει με τις αυθόρμητες γηγενείς ζύμες από το αμπέλι, αποζυμώνει και ωριμάζει για 6 μήνες σε καινούργια και δεύτερης χρήσης γαλλλικά δρύινα βαρέλια μαζί με τις λεπτές οινολάσπες. Στο τέλος εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, για να διατηρήσει όλα του τα χαρακτηριστικά.
Στη μύτη, υψηλής έντασης αρώματα κίτρου, πεπονιού και αχλαδιού, και αρώματα λεμονανθού. Μέλι και καπνός στο παρασκήνιο εκφράζουν το πολύ διακριτικό βαρέλι. Μετά τον πρώτο χρόνο παλαίωσης, εμφανίζονται ιδιαίτερα βενζοϊκά αρώματα και ορυκτότητα. Η παραμονή στα βαρέλια μαζί με τις λεπτές οινολάσπες το κάνουν γεμάτο και λιπαρό. Ευχαριστά ξηρό με δροσιστική οξύτητα, με τα λευκοσαρκα φρούτα, όπως το πεπόνι το ροδάκινο και το αχλάδι να ξεχωρίζουν ακολουθούμενα από το κίτρο. Η πολύ μακριά επίγευση αφήνει φρουτένια αίσθηση στο στόμα που διαρκεί.
Αλκοολικός τίτλος 13.5-14%.
Βιολογική αναγεννητική καλλιέργεια. Μη αρδευόμενος αμπελώνας με ασβεστολιθικά εδάφη και σχιστόλιθο, σε παράκτια περιοχή με νότιο προσανατολισμό και μέγιστη έκθεση στον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο. Εφαρμόζεται βιολογική καλλιέργεια ενώ, χρησιμοποιείται ένα καινοτόμο σύστημα στήριξης αμπέλου, όπου τα σταφύλια κρέμονται από ύψος 1,8 μέτρων πάνω από το έδαφος και κάτω από το μόνιμο κάλυμμα του φυλλώματος, με μέγιστο αερισμό. Το κλάδεμα γίνεται με διπλό χαλαρό κορδόνι και γίνονται μικρές παρεμβάσεις, όταν χρειάζεται, για να έχουν την απαιτούμενη απόδοση 500 κιλών ανά στρέμμα.
Εφαρμόζεται πρωτοποριακό σύστημα στήριξης με τα σταφύλια να κρέμονται σε ύψος 1,8μ για να βρίσκονται πάντα στη σκιά του φυλλώματος και να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος αερισμός. Το κλάδεμα γίνεται με διπλή αμολητή και γίνονται μικρές επεμβάσεις όπου και όταν χρειάζεται. Επίσης, συνήθως γίνεται πράσινος τρύγος (κόψιμο περιττών τσαμπιών από νωρίς για μειωμένη και ποιοτικότερη παραγωγή), ενώ σπάνια φτάνουμε σε στρεμματικές αποδόσεις της τάξης των 700 κιλών ανά στρέμμα. Ένας μέσος όρος είναι τα 500-550 κιλά ανά στρέμμα.
Επίσης οι περισσότερες εργασίες γίνονται χειρωνακτικά, ενώ κοπάδι προβάτων επισκέπτεται συχνά τον αμπελώνα για βόσκηση και φυσική λίπανση.
Συνοδεύει άριστα πιάτα λιπαρών ψαρικών (αστακός, καραβίδες, μεγάλα ψάρια όπως ροφός, σολομός ή χέλι).
https://blog.botilia.gr/en/assyrtiko-in-5-minutes/
Επίσης μπορείτε να το δοκιμάσετε με πουλερικά, κυνήγι και δυνατές άσπρες σάλτσες. Μπορεί να τολμήσει και κάποια ελαφριά κρεατικά με άσπρες σάλτσες. Οπωσδήποτε τα κίτρινα λαδερά τυριά είναι μια σίγουρη λύση.
https://www.matchingfoodandwine.com/news/pairings/the-best-food-pairings-for-assyrtiko1/
Vegeterian: Πλούσιες σαλάτες με καλαμπόκι, μανητάρια, ψητό πεκάν, ζυμαρικά με κολοκυθάκι και λεμόνι.
https://www.runningtothekitchen.com/butternut-squash-porcini-mushroom-risotto/