Αιώρα ήταν η αρχαία ελληνική γιορτή αφιερωμένη στον Θεό Διόνυσο και στον εορτασμό της αποκάλυψης του ετήσιου κρασιού. Ήταν μέρος της τριήμερης εορτής των Ανθεστηρίων, όπου με τελετουργικό τρόπο, την πρώτη ημέρα οι χωρικοί άνοιγαν τους πίθους που περιείχαν το κρασί της χρονιάς και γίνονταν οι πρώτες δοκιμές. Τη δεύτερη μέρα γέμιζαν τους αμφορείς και λάμβανε μέρος η γιορτή της αιώρας, όπου, εν μέσω κρασοκατάνοιξης και πλούσιων δείπνων, νεαρές κοπέλες τραγουδούσαν πάνω σε κούνιες, οι οποίες στερεώνονταν σε κλαδιά δέντρων.
Το ερυθρό κρασί Αióra (αιώρα) Ξινόμαυρο Αμφορέας είναι ένα κρασί ήπιας φυσικής οινοποίησης από την ποικιλία Ξινόμαυρο (100%). Σε αυτό το κρασί έχουμε ακολουθήσει παραδοσιακή φυσική μέθοδο οινοποίησης, χωρίς τη χρήση μηχανημάτων, όπου το κρασί ακολούθησε ζύμωση στον αμφορέα με φυσικές γηγενείς ζύμες από το αμπέλι. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και χωρίς προσθήκη θειωδών μετά από 12 μήνες ωρίμανσης στον αμφορέα.
Έχει έναν πολύ εκφραστικό αρωματικό χαρακτήρα με κεράσια και κόκκινα μούρα, φρέσκο δέρμα, μαύρες ελιές και ντομάτες, αλλά και βότανα όπως το θυμάρι, ενώ νότες φρέσκου βρεγμένου χώματος θα προκύψουν από τη χρήση του πήλινου αμφορέα. Το στόμα είναι μέτριο σε όγκο, με ισορροπημένη οξύτητα και μαλακές αλλά έντονες τανίνες. Στο στόμα είναι ζουμερό με κεράσια, βατόμουρα, κράνμπερι, ροζ πιπέρι και δέρμα να γεμίζει τον ουρανίσκο.
Αιώρα ήταν η αρχαία ελληνική γιορτή αφιερωμένη στον Θεό Διόνυσο και στον εορτασμό της αποκάλυψης του ετήσιου κρασιού. Ήταν μέρος της τριήμερης εορτής των Ανθεστηρίων, όπου με τελετουργικό τρόπο, την πρώτη ημέρα οι χωρικοί άνοιγαν τους πίθους που περιείχαν το κρασί της χρονιάς και γίνονταν οι πρώτες δοκιμές. Τη δεύτερη μέρα γέμιζαν τους αμφορείς και λάμβανε μέρος η γιορτή της αιώρας, όπου, εν μέσω κρασοκατάνοιξης και πλούσιων δείπνων, νεαρές κοπέλες τραγουδούσαν πάνω σε κούνιες, οι οποίες στερεώνονταν σε κλαδιά δέντρων.
Το ερυθρό κρασί Αióra (αιώρα) Ξινόμαυρο Αμφορέας είναι ένα κρασί ήπιας φυσικής οινοποίησης από την ποικιλία Ξινόμαυρο (100%). Σε αυτό το κρασί έχουμε ακολουθήσει παραδοσιακή φυσική μέθοδο οινοποίησης, χωρίς τη χρήση μηχανημάτων, όπου το κρασί ακολούθησε ζύμωση στον αμφορέα με φυσικές γηγενείς ζύμες από το αμπέλι. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και χωρίς προσθήκη θειωδών μετά από 12 μήνες ωρίμανσης στον αμφορέα.
Έχει έναν πολύ εκφραστικό αρωματικό χαρακτήρα με κεράσια και κόκκινα μούρα, φρέσκο δέρμα, μαύρες ελιές και ντομάτες, αλλά και βότανα όπως το θυμάρι, ενώ νότες φρέσκου βρεγμένου χώματος θα προκύψουν από τη χρήση του πήλινου αμφορέα. Το στόμα είναι μέτριο σε όγκο, με ισορροπημένη οξύτητα και μαλακές αλλά έντονες τανίνες. Στο στόμα είναι ζουμερό με κεράσια, βατόμουρα, κράνμπερι, ροζ πιπέρι και δέρμα να γεμίζει τον ουρανίσκο.
Βιολογική αναγεννητική καλλιέργεια. Ξηρικός αμπελώνας σε παραθαλάσσια περιοχή με φτωχά εδάφη (κόκκινα χώματα με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε πέτρες). Η φτωχή σύσταση του εδάφους σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό του, που δίνει τη μέγιστη έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού, προικίζει το σταφύλι με τα καταπληκτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών. Ιδανικός προσανατολισμός, που σε συνδυασμό με την τοποθεσία, την σύσταση του εδάφους και τον ξηρικό χαρακτήρα του, εξασφαλίζουν την υγειή εξέλιξή του, με αποτέλεσμα να γίνονται οι λιγότερες δυνατές καλλιεργητικές επεμβάσεις. Υπάρχουν χρονιές που η παραγωγή εξελίσσεται απόλυτα φυσικά, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις.
Επίσης, συνήθως γίνεται πράσινος τρύγος (κόψιμο περιττών τσαμπιών από νωρίς για μειωμένη και ποιοτικότερη παραγωγή), ενώ σπάνια φτάνουμε σε στρεμματικές αποδόσεις της τάξης των 1000 κιλών ανά στρέμμα. Ένας μέσος όρος είναι τα 700-850 κιλά ανά στρέμμα.
Τέλος, οι περισσότερες εργασίες γίνονται χειρωνακτικά, ενώ κοπάδι προβάτων επισκέπτεται συχνά τον αμπελώνα για βόσκηση και φυσική λίπανση.
Συνοδεύει άριστα πιάτα κροατικών, τόσο μαγειρευτών όσο και ψητών, μαγειρευτά με κόκκινες σάλτσες, και ασιατική κουζίνα.