Το κρασί ως επιστήμη

Οινοποιείο Μοσχόπολις, η επιστήμη

Γεωπονία, Εδαφολογία, Αμπελουργία, Οινοποίηση

Το κρασί εκτός από γνώση είναι οπωσδήποτε και επιστήμη. Υπάρχει μια διαρκής μάχη διατήρησης λεπτών ισορροπιών ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που μπορεί να δώσει ένα σταφύλι και στο πώς μπορούν αυτά τα χαρακτηριστικά να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για ένα μεγάλο κρασί!

Παρακάτω περιγράφουμε μερικές από τις λεπτομέρειες για το πώς εξασφαλίζουμε ότι το σταφύλι μας φτάνει να μεταμορφωθεί σε υψηλής ποιότητας κρασί .

Ξεκινώντας, ο τρύγος γίνεται με τη χρήση μικρών τελάρων 15 έως 20 κιλών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το σταφύλι από άσκοπη καταπόνηση πριν φτάσει στο οινοποιείο. Μαζεύουμε το σταφύλι είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε πολύ αργά το απόγευμα, κάποιες φορές και νύχτα, ούτως ώστε το σταφύλι να φτάσει στο οινοποιείο στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Στη συνέχεια, τα τελάρα εισέρχονται σε ψυκτικό θάλαμο για 12 ώρες και βγαίνουν από εκεί στους 6°C.

Έπειτα, το σταφύλι οδηγείται στον εκραγιστήρα – σπαστήρα και απευθείας σε οινοποιητή, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 8C για έως 24ώρες. Άρα, έχουμε δύο κρυοεκχειλίσεις, μία στο σταφύλι και μία στον σταφυλοπολτό. Στη συνέχεια, παίρνουμε τον χυμό από τον οινοποιητή για στατική απολάσπωση. Ο υπόλοιπος σταφυλοχυμός οδηγείται στο πιεστήριο με ειδικές αντλίες από όπου παίρνουμε ξεχωριστά τον πρόρωγο χωρίς πιέσεις ή με πολύ χαμηλές πιέσεις. Αυτός ο χυμός καταλήγει τελικά για στατική απολάσπωση σε άλλη δεξαμενή. Ό,τι περισσεύει, επιστρέφει στον αμπελώνα και χρησιμοποιείται ως λίπασμα.

Στις λευκές ποικιλίες, πριν το τέλος της ζύμωσης, οι χυμοί μεταφέρονται σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια 225λ ελαφρού καψίματος για να αποζυμώσουν μαζί με τις λεπτές λάσπες. Επίσης, η σταθεροποίηση, πρωτεϊνική και τρυγική, γίνεται εκεί. Συνολικά, το κρασί ωριμάζει για έως 6 μήνες στα βαρέλια. Το χαρμάνι προκύπτει με αναλογίες που επιλέγονται από την ομάδα μας μεταξύ των δύο κρασιών που έχουμε και εμφιαλώνεται όλη η ποσότητα χωρίς φιλτράρισμα αποκλειστικά σε φιάλες 750ml, magnum 1,5l και double magnum 3l και είναι έτοιμο να διατεθεί στην αγορά.

Στις κόκκινες ποικιλίες, πριν το τέλος της ζύμωσης, το κρασί μεταφέρεται απευθείας από τον οινοποιητή, χωρίς τη μεσολάβηση πιεστηρίου, σε μεταχειρισμένα δρύινα γαλλικά βαρέλια 225λ ελαφρού καψίματος για να αποζυμώσει μαζί με τις λεπτές λάσπες. Επίσης, η σταθεροποίηση, πρωτεϊνική και τρυγική γίνεται εκεί. Συνολικά, το κρασί ωριμάζει – παλαιώνει έως και 18 μήνες στα βαρέλια και εμφιαλώνεται όλη η ποσότητα χωρίς φιλτράρισμα αποκλειστικά σε φιάλες 750ml, magnum 1,5l και double magnum 3l. Στις φιάλες παλαιώνεται για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμη και μετά είναι έτοιμο να διατεθεί στην αγορά.

Οι αξίες που μας διακατέχουν είναι η αφοσίωση στην εξαιρετική ποιότητα και στα ανώτερα χαρακτηριστικά με βάση τα πρότυπα αξιολόγησης κρασιών. Περιορισμένη και ελεγχόμενη παραγωγή πρώτης ύλης (σταφυλιών) με τεχνικές ολοκληρωμένης και αειφόρου καλλιέργειας.

Το κρασί ως Αφοσίωση

Οινοποιείο Μοσχόπολις

Το κρασί ως Γνώση

Οινοποιείο Μοσχόπολις

Το κρασί ως Επιστήμη

Οινοποιείο Μοσχόπολις

ΚΡΑΣΙ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρθογραφία
Επιστημονικά άρθρα για το κρασί

Βραβεία

Οι διακρίσεις των κρασιών μας..

Vintage

Κάθε χρονιά ένα νέο κρασί.

Food Paring

Με τι ταιριάζει;